Zespolone - problem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
rudzimierz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 sie 2014, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Wrocław

Zespolone - problem

Post autor: rudzimierz »

\(\displaystyle{ z^{3}-i=0}\)

Kompletnie nie mam pomysłu, pomożecie?

Pozdrawiam!
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Zespolone - problem

Post autor: Kaf »

Należy znaleźć wszystkie pierwiastki trzeciego stopnia z \(\displaystyle{ i}\). W tym celu zastosuj wzór de Moivre'a.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Zespolone - problem

Post autor: Igor V »

Albo szybciej - rozłóż ze wzoru na różnicę trzecich potęg.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Zespolone - problem

Post autor: Kaf »

Igor V, do tego trzeba znać przynajmniej jeden pierwiastek trzeciego stopnia z \(\displaystyle{ i}\).
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Zespolone - problem

Post autor: Igor V »

To akurat nie jest problem
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Zespolone - problem

Post autor: Kaf »

Mógłbyś pokazać to?
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Zespolone - problem

Post autor: Igor V »

No po prostu "zgadujesz" że np: jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ z=-i}\)
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Zespolone - problem

Post autor: Kaf »

Myślałem, że masz na myśli jakąś efektywną i efektowną metodę działającą w ogólności.
rudzimierz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 sie 2014, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Wrocław

Zespolone - problem

Post autor: rudzimierz »

Chyba pojąłem, ten "z" mnie przestraszył Gdyby zadanie wyglądało tak: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}=?}\), to nie zastanawiałbym się ani chwili
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Zespolone - problem

Post autor: Igor V »

Nie, nie miałem :D Warto sobie chyba ułatwiać życie ,nie ? W wielu innych przypadkach by tak nie poszło (o czym zapewne myślisz) i trzeba by od razu stosować wzór de Moivre'a.Jednak tutaj od razu "widać" przynajmniej jeden pierwiastek ,więc warto by było sobie trochę przyspieszyć.
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

Zespolone - problem

Post autor: Hydra147 »

Poza tym skoro znalazłeś już jeden pierwiastek \(\displaystyle{ z_{1}=-i}\) to z tw. Bezout możesz wielomian po lewej podzielić przez \(\displaystyle{ z+i}\) otrzymując proste równanie kwadratowe \(\displaystyle{ z^2-iz-1=0}\).
ODPOWIEDZ