wątpliwość liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 2 cze 2014, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
wątpliwość liczby zespolone
Za wikipedią - Dla dodatniej liczby całkowitej n pierwiastkiem stopnia n z liczby zespolonej x nazywa się dowolną liczbę r spełniającą równość \(\displaystyle{ r^n = x}\)
A z drugiej strony w jednej książce znalazłem coś takiego \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-27}=\left\{ \frac{3}{2}+\frac{3\sqrt{3}}{2}i,-3,\frac{3}{2}-\frac{3 \sqrt{3}}{2}i\right\}}\)
I nie bardzo rozumiem - dowolna liczba spełniająca równość jest pierwiastkiem z danej liczby zespolonej i zarazem zbiorem wszystkich takich liczb? O co tutaj chodzi?
A z drugiej strony w jednej książce znalazłem coś takiego \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-27}=\left\{ \frac{3}{2}+\frac{3\sqrt{3}}{2}i,-3,\frac{3}{2}-\frac{3 \sqrt{3}}{2}i\right\}}\)
I nie bardzo rozumiem - dowolna liczba spełniająca równość jest pierwiastkiem z danej liczby zespolonej i zarazem zbiorem wszystkich takich liczb? O co tutaj chodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 82 razy
wątpliwość liczby zespolone
Równość \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-27}=\left\{ \frac{3}{2}+\frac{3\sqrt{3}}{2}i,-3,\frac{3}{2}-\frac{3 \sqrt{3}}{2}i\right\}}\) jest oczywiście nieprawdziwa, gdyż \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-27}=-3}\). Ważna jest różnica pomiędzy pierwiastkiem arytmetycznym, a zespolonym. Definicję pierwiastka zespolonego podałeś już wyżej. Łatwo zauważyć że każda liczba zespolona \(\displaystyle{ z \neq 0}\) ma \(\displaystyle{ n}\) pierwiastków \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia. Dlatego jeżeli chcesz wyciągnąć pierwiastek zespolony z jakiejś liczby to musisz podać pełen ich zbiór. Pierwiastek arytmetyczny zaś jest wyznaczony w sposób jednoznaczny i można go wyciągać tylko z liczb rzeczywistych nieujemnych (sam również jest nieujemny).
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
wątpliwość liczby zespolone
Naprawdę coś takiego znalazłeś w książce? Jakiej?rozprzedstud pisze: A z drugiej strony w jednej książce znalazłem coś takiego \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-27}=\left\{ \frac{3}{2}+\frac{3\sqrt{3}}{2}i,-3,\frac{3}{2}-\frac{3 \sqrt{3}}{2}i\right\}}\)
Ta równość nie tyle co jest nieprawdziwa, co po prostu bez sensu. Nie można przyrównywać zbioru do liczby.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
wątpliwość liczby zespolone
\(\displaystyle{ \{z: z^3=-27\}=\left\{ \frac{3}{2}+\frac{3\sqrt{3}}{2}i,-3,\frac{3}{2}-\frac{3 \sqrt{3}}{2}i\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 2 cze 2014, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy