liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
rozprzedstud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 cze 2014, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

liczby zespolone

Post autor: rozprzedstud »

Gdzie znajdę dowód wyprowadzenia z definicji \(\displaystyle{ e^z=e^a \cdot (\cos (b) + i \sin (b))}\) gdzie \(\displaystyle{ z=a+bi,a,b \in \mathbb{R}}\) twierdzenia, że \(\displaystyle{ \cos \phi + i \sin \phi=e^{i\phi}}\) gdzie \(\displaystyle{ \phi}\) jest takie, że \(\displaystyle{ z=|z|(\cos (\phi)+i \sin \phi)}\)?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

liczby zespolone

Post autor: yorgin »

Czy dobrze rozumiem, wychodzisz ze wzoru \(\displaystyle{ e^z=e^{a}(\cos b+i\sin b)}\) i chcesz udowodnić, że \(\displaystyle{ \cos\phi+i\sin \phi=e^{i\phi}}\)?

Jeżeli dobrze zrozumiałem to dowód znajdziesz poniżej:
Ukryta treść:    
rozprzedstud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 cze 2014, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

liczby zespolone

Post autor: rozprzedstud »

Tak, o to chodziło. Po prostu nie przeczytałem uważnie i myślałem w drugą stronę bez sensu. Dzięki.
ODPOWIEDZ