równianie z liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
blubery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 kwie 2014, o 16:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

równianie z liczbami zespolonymi

Post autor: blubery »

Jak rozwiązać to równianie?
\(\displaystyle{ z ^{2}=2iz+4(i+1)}\)
Zrobione jest już kilka razy ale nie wychodzi
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

równianie z liczbami zespolonymi

Post autor: robertm19 »

Tak jak równania kwadratowe. Zaczynamy od delty.
blubery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 kwie 2014, o 16:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

równianie z liczbami zespolonymi

Post autor: blubery »

czyli delta wychodzi \(\displaystyle{ -16i-20}\)?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

równianie z liczbami zespolonymi

Post autor: robertm19 »

\(\displaystyle{ 12+16i}\)
blubery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 kwie 2014, o 16:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

równianie z liczbami zespolonymi

Post autor: blubery »

Fakt czyli \(\displaystyle{ z=i \pm \sqrt{4i+3}}\) czy znów gdzieś jest pomyłka?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

równianie z liczbami zespolonymi

Post autor: bakala12 »

Ja proponuję prostszą rachunkowo metodę. Podstawiamy
\(\displaystyle{ z=x+yi}\) i rozwiązujemy układ równań.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

równianie z liczbami zespolonymi

Post autor: kerajs »

Lub tak:
\(\displaystyle{ z^2-i2z=4+i4}\)
\(\displaystyle{ \left(z-i \right)^2-i^2=4+i4}\)
\(\displaystyle{ \left(z-i \right)^2=\left( 2+i\right)^2}\)
\(\displaystyle{ z-i=2+i \vee z-i=-2-i}\)
\(\displaystyle{ z=2+i2 \vee z=-2}\)
ODPOWIEDZ