Witam
Jak z poniższego wielomianu wyznaczyć część rzeczywistą i urojoną?
\(\displaystyle{ G=\frac{1000}{(10i+1)(i+1)(0.1i+1)}}\)
część rzeczywista i urojona
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
część rzeczywista i urojona
no pewnie należałoby wszystko przemnożyć na dole, a potem sprzężenie
\(\displaystyle{ (10i+1)(i+1)(0.1i+1)=-10.1(1-i)}\)
\(\displaystyle{ G= \frac{1000}{-10.1(1-i)} \cdot \frac{1+i}{1+i}= \frac{1000(1+i)}{-10.1 \cdot 2} = \frac{-500(1+i)}{10.1}}\)
\(\displaystyle{ (10i+1)(i+1)(0.1i+1)=-10.1(1-i)}\)
\(\displaystyle{ G= \frac{1000}{-10.1(1-i)} \cdot \frac{1+i}{1+i}= \frac{1000(1+i)}{-10.1 \cdot 2} = \frac{-500(1+i)}{10.1}}\)