gdzie robię błąd?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

gdzie robię błąd?

Post autor: matematyka464 »

Proszę mi powiedzieć co robię źle:
Rozwiąż w ciele liczb zespolonych: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}}\)
Liczba zespolona:
\(\displaystyle{ z = 8}\)
stąd wynika, że kąt wektora wyznaczonego przez tą liczbę wynosi \(\displaystyle{ 0}\).
Ze wzoru:

\(\displaystyle{ z_0 = 2 \left( \frac{\cos \left( \alpha + 2k\pi \right) }{3} + i\frac{\sin \left( \alpha + 2k\pi \right) }{3}\right)}\)

Po podstawieniu z \(\displaystyle{ k =0, \alpha = 0}\)
mamy, że \(\displaystyle{ z_0 = \frac{2}{3}}\)
co robię nie tak?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2014, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

gdzie robię błąd?

Post autor: cosinus90 »

Kąt dzielimy przez \(\displaystyle{ 3}\), a nie cosinus i sinus.

Poza tym moduł liczby zespolonej jest źle policzony.
ODPOWIEDZ