odwzorowanie konforemne

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

odwzorowanie konforemne

Post autor: bzyk12 »

Jakie kształty powstają w wyniku odwzorowania okręgów o środku będącym liczbą rzeczywistą ujemną oraz przechodzące przez 1 (okrąg przecina punkt \(\displaystyle{ \xi=1}\)) w wyniku odwzorowania Żukowskiego:
\(\displaystyle{ z = \xi + \frac{1}{\xi}}\)

Jest jakaś zgrabna postać w zmiennych \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) (\(\displaystyle{ z=x+iy}\))?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

odwzorowanie konforemne

Post autor: kropka+ »

Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

odwzorowanie konforemne

Post autor: bzyk12 »

nic mi to nie daje ;P
ODPOWIEDZ