Cześć!
Mamy następującą postać trygonometryczną:
\(\displaystyle{ z= |z|(\cos \alpha + i\sin \alpha)}\)
Wiem, że kąt i długość mogą nam wyznaczyć jednoznacznie taką prostą, ale skąd bierze się to, że jest to akurat taka suma, a nie inna nie rozumiem.
postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 208 razy
- Pomógł: 1 raz
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
postać trygonometryczna
Liczba zespolona \(\displaystyle{ z=a+bi}\) ma część rzeczywistą \(\displaystyle{ Re \ z=a}\) i część urojoną \(\displaystyle{ Im \ z=b}\)
Spójrz na ten rysunek przedstawiający liczbę zespoloną na płaszczyźnie urojonej.
Zmień oznaczenie kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), wylicz postać trygonometryczną. Co dostaniesz?
Spójrz na ten rysunek przedstawiający liczbę zespoloną na płaszczyźnie urojonej.
Zmień oznaczenie kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), wylicz postać trygonometryczną. Co dostaniesz?