Pierwiastek liczy zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Martyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 1 cze 2014, o 00:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Pierwiastek liczy zespolonej.

Post autor: Martyns »

Jak obliczyć:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1-i}{ \sqrt{2} } }}\)

Usunęłam \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) z mianownika, potem powinnam rozbić na 2 i zostanie mi:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{- \sqrt{2}i }{2} }}\) ?

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Pierwiastek liczy zespolonej.

Post autor: Nakahed90 »

Wystarczy skorzystać z gotowego wzoru na pierwiastki zespolone:
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Pierwiastek liczy zespolonej.

Post autor: cosinus90 »

Po usunięciu niewymierności z mianownika w liczniku powinno znaleźć się \(\displaystyle{ \sqrt{2} - \sqrt{2}i}\). Potem rozbij na 2 ułamki w celu wydzielenia części rzeczywistej i urojonej liczby zespolonej znajdującej się pod pierwiastkiem, zapisz ją w postaci trygonometrycznej i zastosuj wzór de Moivre'a na pierwiastek n-tego stopnia liczby zespolonej.
ODPOWIEDZ