\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1-i}{ \sqrt{2} } }}\)
Proszę o pomoc
obliczyć wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
obliczyć wyrażenie
W czy problem? Zapisz wnętrze porządnie:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{ \sqrt{2} }{ 2} - \frac{ \sqrt{2} }{2}i }}\)
Wtedy \(\displaystyle{ z= \frac{ \sqrt{2} }{ 2} - \frac{ \sqrt{2} }{2}i}\)
I masz obliczyć: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{z}}\), czyli będziesz miał trzy rozwiązania.
Trzeba zapisać liczbę \(\displaystyle{ z}\) w postaci trygonometrycznej i zastosować wzór na pierwiastkowanie liczby zespolonej, który zapewne znasz.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{ \sqrt{2} }{ 2} - \frac{ \sqrt{2} }{2}i }}\)
Wtedy \(\displaystyle{ z= \frac{ \sqrt{2} }{ 2} - \frac{ \sqrt{2} }{2}i}\)
I masz obliczyć: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{z}}\), czyli będziesz miał trzy rozwiązania.
Trzeba zapisać liczbę \(\displaystyle{ z}\) w postaci trygonometrycznej i zastosować wzór na pierwiastkowanie liczby zespolonej, który zapewne znasz.