uzasadnic równosć
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
uzasadnic równosć
\(\displaystyle{ |e^{it} - 1|^{2} =\\
= |\cos t + i\sin t - 1|^{2} =\\
= (\cos t - 1)^{2} + \sin^{2} t =\\
= \cos^{2}t - 2\cos t + 1 + \sin^{2}t =\\
= 2 - 2\cos t = 2(1 - \cos t)}\)
= |\cos t + i\sin t - 1|^{2} =\\
= (\cos t - 1)^{2} + \sin^{2} t =\\
= \cos^{2}t - 2\cos t + 1 + \sin^{2}t =\\
= 2 - 2\cos t = 2(1 - \cos t)}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 100 razy
uzasadnic równosć
hmm odnossnie tego przekształcenia..
\(\displaystyle{ |cost+isint-1|^2=(cost-1)^2+sin^2t}\).. to wyrazenie \(\displaystyle{ |cost+isint-1|^2}\) można zapisać jako \(\displaystyle{ |cost-1|^2+|isint|^2}\)???
\(\displaystyle{ |cost+isint-1|^2=(cost-1)^2+sin^2t}\).. to wyrazenie \(\displaystyle{ |cost+isint-1|^2}\) można zapisać jako \(\displaystyle{ |cost-1|^2+|isint|^2}\)???
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
uzasadnic równosć
Przekształcenie wzięło się od razu stąd, że:
\(\displaystyle{ |\cos t - 1 + i\sin t|^{2} = \sqrt{(\cos t - 1)^{2} + \sin^{2} t}^{2} = \ldots}\)
A ponieważ \(\displaystyle{ |z|^{2} = \sqrt{(\Re z)^{2} + (\Im z)^{2}}^{2} = (\Re z)^{2} + (\Im z)^{2} = |\Re z|^{2} + |i\Im z|^{2}}\)
to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: tak.
\(\displaystyle{ |\cos t - 1 + i\sin t|^{2} = \sqrt{(\cos t - 1)^{2} + \sin^{2} t}^{2} = \ldots}\)
A ponieważ \(\displaystyle{ |z|^{2} = \sqrt{(\Re z)^{2} + (\Im z)^{2}}^{2} = (\Re z)^{2} + (\Im z)^{2} = |\Re z|^{2} + |i\Im z|^{2}}\)
to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: tak.