znajdź pierwsiatki z biorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tommy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 100 razy

znajdź pierwsiatki z biorze liczb zespolonych

Post autor: tommy007 »

\(\displaystyle{ z^4-2z^2+4}\)
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

znajdź pierwsiatki z biorze liczb zespolonych

Post autor: przemk20 »


\(\displaystyle{ z^4-2z^2+4 = (z^4 - 4z^2+4) + 2z^2 = (z^2-2)^2 - (i\sqrt{2}z)^2 =
(z^2 - i \sqrt{2}z-2)(z^2+ i \sqrt{2}z-2) \\
\Delta_{12} = -2+8 = 6 \\
z_{11} = \frac{i \sqrt{2} - \sqrt{6}}{2}, \ \ \ z_{12} = \frac{i \sqrt{2} + \sqrt{6}}{2}, \\
z_{21} = \frac{-i \sqrt{2} - \sqrt{6}}{2}, \ \ \ z_{22} = \frac{-i \sqrt{2} + \sqrt{6}}{2},}\)

ODPOWIEDZ