zbieznosc bezwzgledna szeregu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
gocha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 16 gru 2011, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

zbieznosc bezwzgledna szeregu

Post autor: gocha92 »

czy szereg jest bezwzględnie zbieżny ?

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} (n^{-2}+i^{n} )}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

zbieznosc bezwzgledna szeregu

Post autor: yorgin »

Nie.

Oblicz moduły i sprawdź, że nie zbiegają do zera.

Sam szereg również zbieżny nie jest, co również implikuje brak zbieżności bezwzględnej.
gocha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 16 gru 2011, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

zbieznosc bezwzgledna szeregu

Post autor: gocha92 »

Ale zaraz, z czego to wynika? Po co mam liczyć moduł? Co to za twierdzenie? Chodzi o warunek konieczny zbieżności szeregu? Ale w warunku koniecznym nie ma nic o module.. Więc nie wiem, po co to..
No ale w każdym razie, liczyłam sobie moduł, ale robiłam to tak, że liczbę \(\displaystyle{ i^n}\) zapisałam sobie w postaci trygonometrycznej najpierw no i wyliczyłam moduł całego wyrażenia, ale jakoś nie mogłam nic z tego wywnioskować.. Więc coś tu robię nie tak, albo czegoś nie widzę.. Mógłbyś mi to jakoś rozpisać?
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

zbieznosc bezwzgledna szeregu

Post autor: kalwi »

Szereg zbieżny \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}z_n}\) nazywamy bezwzględnie zbieżnym, jeżeli zbieżny jest szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\left| z_n\right|}\). Szereg zbieżny, który nie jest bezwzględnie zbieżny nazywamy zbieżnym warunkowo.
gocha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 16 gru 2011, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

zbieznosc bezwzgledna szeregu

Post autor: gocha92 »

Tak, znam to twierdzenie.. Ale prosiłam o rozpisanie jak to się dalej liczy, a nie tylko zacytowanie twierdzenia, które nawet nie stanowi pełnej odpowiedzi na moje pytanie. Powtórzę raz jeszcze:

gocha92 pisze:liczyłam sobie moduł, ale robiłam to tak, że liczbę \(\displaystyle{ i^n}\) zapisałam sobie w postaci trygonometrycznej najpierw no i wyliczyłam moduł całego wyrażenia, ale jakoś nie mogłam nic z tego wywnioskować.. Więc coś tu robię nie tak, albo czegoś nie widzę.. Mógłbyś mi to jakoś rozpisać?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

zbieznosc bezwzgledna szeregu

Post autor: yorgin »

gocha92 pisze:liczyłam sobie moduł, ale robiłam to tak, że liczbę \(\displaystyle{ i^n}\) zapisałam sobie w postaci trygonometrycznej najpierw no i wyliczyłam moduł całego wyrażenia, ale jakoś nie mogłam nic z tego wywnioskować.. Więc coś tu robię nie tak, albo czegoś nie widzę.. Mógłbyś mi to jakoś rozpisać?
A po co zapisywać w postaci trygonometrycznej? Tylko komplikujesz całe zadanie. Masz od razu część rzeczywistą i urojoną (dla nieparzystych \(\displaystyle{ n}\)), lub samą część rzeczywistą (dla parzystych \(\displaystyle{ n}\)). Reszta to bardzo proste rachunki.
ODPOWIEDZ