zbieżność bezwzględna szeregu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
gocha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 16 gru 2011, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

zbieżność bezwzględna szeregu

Post autor: gocha92 »

Sprawdzić, czy szereg jest bezwzględnie zbieżny
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\cos ( \frac{n \pi }{6} ) +i \sin ( \frac{n \pi }{4} )}{ \sqrt{n} }}\)

Próbowałam np. z kryterium porównawczego znaleźć szereg rozbieżny o wyrazach mniejszych, oszacowałam funkcje trygonometryczne przez \(\displaystyle{ -1}\) i dostałam szereg \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{ \sqrt{n} }}\) który jest rozbieżny jako szereg harmoniczny. Ale jakoś nie jestem pewna czy mogę zrobić takie oszacowanie (ze względu na pierwiastek).
Ostatnio zmieniony 6 cze 2014, o 15:26 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

zbieżność bezwzględna szeregu

Post autor: yorgin »

gocha92 pisze:oszacowałam funkcje trygonometryczne przez \(\displaystyle{ -1}\)
Ok, ale...
gocha92 pisze:i dostałam szereg \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{ \sqrt{n} }}\)
To byłoby szacowanie górne, nie dolne.
gocha92 pisze:szereg harmoniczny.
Ten nie jest harmoniczny, chyba że dodasz, jakiego stopnia.

Rozwiązanie polegać może na pokazaniu, że istnieje takie \(\displaystyle{ N}\) że nieskończenie wielu \(\displaystyle{ n\geq 1}\) (niech będą one elementami zbioru \(\displaystyle{ A_N}\)) zachodzi:
\(\displaystyle{ |\cos \left( \frac{n \pi }{6} \right) +i \sin \left( \frac{n \pi }{4} \right)|>N}\).
Wtedy oczywiście
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\left| \frac{\cos \left( \frac{n \pi }{6} \right) +i \sin \left( \frac{n \pi }{4} \right) }{ \sqrt{n} }\right|\geq \sum_{n\in A_N}^{\infty} \frac{N}{ \sqrt{n} }=+\infty}\).
o ile \(\displaystyle{ A_N}\) jest dostatecznie dobre.

Takie \(\displaystyle{ N}\) oczywiście istnieje, gdyż zbiór
\(\displaystyle{ B:=\left\{ \cos \left( \frac{24n \pi }{6} \right) +i \sin \left( \frac{24n \pi }{4} \right) :n\in\NN \right\}}\)
jest skończony (ile jest tych elementów?) oraz wszystkie jego elementy są oddzielone od zera. W szczególności można wziąć
\(\displaystyle{ N:=\frac{1}{2}\min B}\)
(ile wynosi \(\displaystyle{ \min B}\) ?) oraz
\(\displaystyle{ A_N:=24\NN}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

zbieżność bezwzględna szeregu

Post autor: a4karo »

To akurat nie jest prawdą: część rzeczywista i urojona są szeregami zbieżnymi, co łątwo wynika z tw. Dirichleta.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

zbieżność bezwzględna szeregu

Post autor: yorgin »

a4karo, pytanie jest o zbieżność bezwzględną, więc sprawdzasz zbieżność szeregu modułów. Sam szereg istotnie jest zbieżny, ale nie jest bezwzględnie.
ODPOWIEDZ