Zbadać zbieżność szeregów
a)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\sin (i2)^n}{2^n}}\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{4^n}{n^2( \pi +i)^n}}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, jakieś wskazówki
zbieżność szeregów zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 16 mar 2014, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
zbieżność szeregów zespolonych
Ostatnio zmieniony 3 cze 2014, o 17:41 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
zbieżność szeregów zespolonych
1) Wydziel część rzeczywistą oraz urojoną. Sprawdź zbieżność części urojonej.
2) Sprawdź warunek konieczny zbieżności szeregu.
2) Sprawdź warunek konieczny zbieżności szeregu.