Cześć,
Jak się zabrać za tego typu zadania?
Oblicz: \(\displaystyle{ i^{i}}\)
W
Z góry dziękuję.
Oblicz "i^i"
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Oblicz "i^i"
\(\displaystyle{ z=i}\)
Po zamianie na postać wykładniczą :
\(\displaystyle{ z=e ^{ \frac{\pi}{2}i }}\)
\(\displaystyle{ z ^{i}=i ^{i}=\left(e ^{ \frac{\pi}{2}i }\right) ^{i}}\)
\(\displaystyle{ i ^{i}=e ^{ \frac{\pi}{2}i ^{2} }= e ^{ -\frac{\pi}{2}}\)-- 28 maja 2014, o 13:53 --kalwi, mnie ubiegł
Po zamianie na postać wykładniczą :
\(\displaystyle{ z=e ^{ \frac{\pi}{2}i }}\)
\(\displaystyle{ z ^{i}=i ^{i}=\left(e ^{ \frac{\pi}{2}i }\right) ^{i}}\)
\(\displaystyle{ i ^{i}=e ^{ \frac{\pi}{2}i ^{2} }= e ^{ -\frac{\pi}{2}}\)-- 28 maja 2014, o 13:53 --kalwi, mnie ubiegł