Mam coś takiego do rozwiązania:
\(\displaystyle{ arg z^{3} < \frac{\pi}{4}}\)
Korzystam tutaj z własności argumentu liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ arg z^{n}=n \cdot arg z +2k\pi}\)
Otrzymuję:
\(\displaystyle{ arg z < \frac{\pi}{12}}\)
Wydaje mi się, że rozwiązaniem będzie część płaszczyzny ograniczona osią OX i prostą nachyloną do osi OX pod kątem równym \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\).
Natomiast wolfram alpha pokazuje mi rozwiązaniem inne. Nie rozumiem. Proszę o wskazanie błędu.
Argument liczby zespolonej z potęgą
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Argument liczby zespolonej z potęgą
Powinno być zatem:
\(\displaystyle{ arg z < \frac{\pi}{12} +2k\pi}\)
Trzeba dobrać takie k, by wartość kąta należała do przedziału \(\displaystyle{ [0, 2pi)}\).
Wybieram więc, \(\displaystyle{ k=1}\). Nadal nie rozumiem tego rozwiązania.
\(\displaystyle{ arg z < \frac{\pi}{12} +2k\pi}\)
Trzeba dobrać takie k, by wartość kąta należała do przedziału \(\displaystyle{ [0, 2pi)}\).
Wybieram więc, \(\displaystyle{ k=1}\). Nadal nie rozumiem tego rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Argument liczby zespolonej z potęgą
Niech \(\displaystyle{ z=r(\cos \phi + \sin \phi)}\).
Wtedy
\(\displaystyle{ 0\leq arg z^3<\pi/4}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ 0\leq 3\phi< \pi/4}\), ale także gdy
\(\displaystyle{ 2\pi \leq 3\phi< 2\pi+\pi/4}\) i
\(\displaystyle{ 4\pi \leq 3\phi< 4\pi+\pi/4}\).
Co stąd wynika?
Wtedy
\(\displaystyle{ 0\leq arg z^3<\pi/4}\) wtedy gdy \(\displaystyle{ 0\leq 3\phi< \pi/4}\), ale także gdy
\(\displaystyle{ 2\pi \leq 3\phi< 2\pi+\pi/4}\) i
\(\displaystyle{ 4\pi \leq 3\phi< 4\pi+\pi/4}\).
Co stąd wynika?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Argument liczby zespolonej z potęgą
Również robię to zadanie i nie wiem jak zinterpretować to \(\displaystyle{ 2k\pi}\). Różnice jest też taka, że u mnie na wykładzie argument główny to kąt z przedziału \(\displaystyle{ (-\pi,\pi]}\). Ale to tylko kwestia umowy.