znajdź błąd

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ptj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

znajdź błąd

Post autor: ptj »

Witam,
moim zadaniem było policzenie \(\displaystyle{ \sqrt{3-4i}}\) a więc zamieniłem \(\displaystyle{ 3-4i = - (1+2i)^{2}}\)

i dalej licze \(\displaystyle{ \sqrt{-(1+2i)^{2}}=\sqrt{ i^{2} (1+2i)^{2}} = i \cdot (1+2i) = i - 2}\).
Wolfram zaś mówi że wynik to \(\displaystyle{ 2-i}\). W którym miejscu popełniłem błąd? Proszę o wyjaśnienie.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

znajdź błąd

Post autor: klaustrofob »

a ile to jest: \(\displaystyle{ \sqrt{-1}}\)? przecież Twój wynik różni się od wolframa znakiem, a każda liczba zespolona (poza 0) ma dwa pierwiastki.
ODPOWIEDZ