Niech \(\displaystyle{ z_{1} , z_{2}, z_{3} \in\mathbb{C}}\) oraz \(\displaystyle{ |z_{1}|=|z_{2}|=|z_{3}|=1}\)
Wykazać,że \(\displaystyle{ z_{1}+z_{2}+z_{3}=0}\) wtedy i tylko wtedy,gdy \(\displaystyle{ z_{1},z_{2},z_{3}}\) są wierzchołkami trójkąta równobocznego.
dowód moduły liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 60 razy
dowód moduły liczb zespolonych
Pewnie to jest prosty dowód, ale nie mam w ogóle pomysłu. Czy to będzie miało związek z tym,że te liczby leżą na okręgu o promieniu 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
dowód moduły liczb zespolonych
Tak - będzie miało z tym związek. Jeżeli są to wierzchołki trójkąta, to
\(\displaystyle{ z_2 = z_1 e^{\frac{\pi}{3}}}\)
oraz
\(\displaystyle{ z_3 = z_1 e^{\frac{2\pi}{3}}}\)
Teraz licząc \(\displaystyle{ z_1 + z_2 + z_3 = z_1 \left( 1 + e^{\frac{\pi}{3}} + e^{\frac{2\pi}{3}}\right)}\) - pokaż, że liczba w nawiasie jest zerowa.
Spróbuj teraz podejść do tego na odwrót - co jeśli suma jest zero?
\(\displaystyle{ z_2 = z_1 e^{\frac{\pi}{3}}}\)
oraz
\(\displaystyle{ z_3 = z_1 e^{\frac{2\pi}{3}}}\)
Teraz licząc \(\displaystyle{ z_1 + z_2 + z_3 = z_1 \left( 1 + e^{\frac{\pi}{3}} + e^{\frac{2\pi}{3}}\right)}\) - pokaż, że liczba w nawiasie jest zerowa.
Spróbuj teraz podejść do tego na odwrót - co jeśli suma jest zero?