zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: aGabi94 »

Jak w temacie \(\displaystyle{ B=\{z \in \mathbb{C} : Arg\frac{i}{i-z}=\frac{4}{3}\pi\}}\)
Rozbiłam to na \(\displaystyle{ Arg(i)-Arg(i-z)}\) ale nie wiem co dalej?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ Arg(i)=\textbf{??}}\)
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: aGabi94 »

To będzie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) ? Czyli \(\displaystyle{ Arg(i-z)=\frac{-5\pi}{6}}\) ?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: norwimaj »

Powinienem był jeszcze na jedną rzecz zwrócić uwagę. Jeśli przez \(\displaystyle{ Arg}\) oznaczasz argument główny, to wzór

\(\displaystyle{ Arg\frac wz=Arg\,w-Arg\,z}\)

nie jest prawdziwy. Na przykład

\(\displaystyle{ Arg\frac 1i = \frac{3\pi}2 \ne 0-\frac{\pi}2 =Arg\,1-Arg\,i.}\)
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: aGabi94 »

Jeśli nie jest to argument główny to jak powinien wyglądać ten zbiór?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: norwimaj »

Gdzie leżą takie liczby \(\displaystyle{ z-i}\), że \(\displaystyle{ Arg(z-i)=\frac{5\pi}6}\) ?
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: aGabi94 »

To będzie tak jakby obszar wyznaczony przez kąt \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{6}}\) o wierzchołku w punkcie \(\displaystyle{ (0,i)}\) ?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: norwimaj »

A nie półprosta?
ODPOWIEDZ