zapisz w postaci wykładniczej:
\(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i}\)
postać wykładnicza liczb zespolonych
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
postać wykładnicza liczb zespolonych
postac trygonometryczna wygląda tak:
\(\displaystyle{ z=cos\frac{5\pi}{6}+isin\frac{5\pi}{6}}\)
zatem wykładnicza:
\(\displaystyle{ z=e^{i\frac{5\pi}{6}}}\)
\(\displaystyle{ z=cos\frac{5\pi}{6}+isin\frac{5\pi}{6}}\)
zatem wykładnicza:
\(\displaystyle{ z=e^{i\frac{5\pi}{6}}}\)