równanie z n-2 pierwiastkami
- rochaj
- Użytkownik
- Posty: 411
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: komp
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 2 razy
równanie z n-2 pierwiastkami
Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) równanie \(\displaystyle{ 1+z^n=(1+z)^n}\) ma \(\displaystyle{ n-2}\) pierwiastków w \(\displaystyle{ |z|=1}\).
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
równanie z n-2 pierwiastkami
\(\displaystyle{ 1=\cos 0}\)
Wzór na sumę cosinusów, wzór de Moivre'a , jedynka trygonometryczna - może to wystarczy (nie liczyłam).
Wzór na sumę cosinusów, wzór de Moivre'a , jedynka trygonometryczna - może to wystarczy (nie liczyłam).
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
równanie z n-2 pierwiastkami
\(\displaystyle{ {n\choose 1}z ^{n-1}+{n\choose 2}z ^{n-2}+....+{n\choose n-1}z=0
\begin{cases} {n\choose 1}(a+bi) ^{n-1}+{n\choose 2}(a+bi) ^{n-2}+....+{n\choose n-1}(a+bi)=0 \\ a= \sqrt{b ^{2}+1 } \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ {n\choose 1}(\sqrt{b ^{2}+1 }+bi) ^{n-1}+{n\choose 2}(\sqrt{b ^{2}+1 }+bi) ^{n-2}+....+{n\choose n-1}(\sqrt{b ^{2}+1 }+bi)=0}\)
\begin{cases} {n\choose 1}(a+bi) ^{n-1}+{n\choose 2}(a+bi) ^{n-2}+....+{n\choose n-1}(a+bi)=0 \\ a= \sqrt{b ^{2}+1 } \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ {n\choose 1}(\sqrt{b ^{2}+1 }+bi) ^{n-1}+{n\choose 2}(\sqrt{b ^{2}+1 }+bi) ^{n-2}+....+{n\choose n-1}(\sqrt{b ^{2}+1 }+bi)=0}\)