Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
Witam ,
Jutro mam ostatni gwizdek , mam 3 zadania do zrobienia 1 z tych zadań jest :Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą . Jeżeli nie dam rady , cały rok pójdzie w plecy ;/ Więc proszę was powiedźcie czy to jest poprawnie zrobione :
Przykład 1) \(\displaystyle{ z=3+4j}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{3 ^{2}+4^{2} }}\)
\(\displaystyle{ |z| = 5}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\sin \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ z=|z|e ^{j\varphi}}\)
\(\displaystyle{ z=5e ^{j\sin \frac{3}{5} }}\)
Przykład 2)\(\displaystyle{ z=-2+3j}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ (-2) ^{2} +3 ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ \varphi = 180^\circ - \sin \frac{3 \sqrt{13} }{13 }}\)
\(\displaystyle{ z=|z|e ^{j\varphi}}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{13}e ^{j180^\circ - \sin \frac{3 \sqrt{13} }{13 }}}\)
Przykład 3)\(\displaystyle{ z=5-3j}\)
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{5 ^{2} + (-3) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{34}}\)
[url=http://wstaw.org/w/2BpF/][/url]
\(\displaystyle{ \varphi = 360^\circ - \sin \frac{3 \sqrt{34} }{34}}\)
\(\displaystyle{ z=|z|e ^{j\varphi}}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{34}e ^{j360^\circ - \sin \frac{3 \sqrt{34} }{34}}}\)
Przykład 4)\(\displaystyle{ z=-2-4i}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{(-2) ^{2}+(-4) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{20} = 2 \sqrt{5}}\)
[url=http://wstaw.org/w/2BpN/][/url]
\(\displaystyle{ \varphi = 270^\circ - \sin \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ z=|z|e ^{j\varphi}}\)
\(\displaystyle{ z= 2\sqrt{5}e ^{j270^\circ - \sin \frac{ \sqrt{5} }{5}}}\)
Jutro mam ostatni gwizdek , mam 3 zadania do zrobienia 1 z tych zadań jest :Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą . Jeżeli nie dam rady , cały rok pójdzie w plecy ;/ Więc proszę was powiedźcie czy to jest poprawnie zrobione :
Przykład 1) \(\displaystyle{ z=3+4j}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{3 ^{2}+4^{2} }}\)
\(\displaystyle{ |z| = 5}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\sin \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ z=|z|e ^{j\varphi}}\)
\(\displaystyle{ z=5e ^{j\sin \frac{3}{5} }}\)
Przykład 2)\(\displaystyle{ z=-2+3j}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ (-2) ^{2} +3 ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ \varphi = 180^\circ - \sin \frac{3 \sqrt{13} }{13 }}\)
\(\displaystyle{ z=|z|e ^{j\varphi}}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{13}e ^{j180^\circ - \sin \frac{3 \sqrt{13} }{13 }}}\)
Przykład 3)\(\displaystyle{ z=5-3j}\)
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{5 ^{2} + (-3) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{34}}\)
[url=http://wstaw.org/w/2BpF/][/url]
\(\displaystyle{ \varphi = 360^\circ - \sin \frac{3 \sqrt{34} }{34}}\)
\(\displaystyle{ z=|z|e ^{j\varphi}}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{34}e ^{j360^\circ - \sin \frac{3 \sqrt{34} }{34}}}\)
Przykład 4)\(\displaystyle{ z=-2-4i}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{(-2) ^{2}+(-4) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{20} = 2 \sqrt{5}}\)
[url=http://wstaw.org/w/2BpN/][/url]
\(\displaystyle{ \varphi = 270^\circ - \sin \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ z=|z|e ^{j\varphi}}\)
\(\displaystyle{ z= 2\sqrt{5}e ^{j270^\circ - \sin \frac{ \sqrt{5} }{5}}}\)
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
raczej... \(\displaystyle{ \frac{3}{5}= \sin \varphi}\)\(\displaystyle{ \varphi=\sin \frac{3}{5}}\)
Dalej z tego co widzę powtarza się ten błąd.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
nawet jeszcze gorzej... dopiero zauważyłem, że powinno być:
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}=\sin \varphi}\)
Chcemy policzyć kąt... więc:
\(\displaystyle{ \arcsin \frac{4}{5} = \varphi}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}=\sin \varphi}\)
Chcemy policzyć kąt... więc:
\(\displaystyle{ \arcsin \frac{4}{5} = \varphi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
tylko w 1 mam źle tak ? bo dalej jest już dobrze ( w 4 nie może być -2 tylko 2 )
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
Wszędzie ten bład sie powtarza.
ogólnie: \(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{y}{r}}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{x}{r}}\)
np. w 2)
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{-2}{ \sqrt{13} }}\)
Nie sprowadzaj wszystkiego do trójkątów prostokątnych tak, że jakoś dziwnie dodajesz i odejmujesz później kąty.
Popatrz na def. funkcji trygonometrycznych w kartezjańskim układzie współrzędnych.
ogólnie: \(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{y}{r}}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{x}{r}}\)
np. w 2)
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{-2}{ \sqrt{13} }}\)
Nie sprowadzaj wszystkiego do trójkątów prostokątnych tak, że jakoś dziwnie dodajesz i odejmujesz później kąty.
Popatrz na def. funkcji trygonometrycznych w kartezjańskim układzie współrzędnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
Przykład 1
\(\displaystyle{ z=3+4j}\)
\(\displaystyle{ |z| = 5}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\sin \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ z=5e ^{j\sin \frac{4}{5} }}\)
Czy to jest dobrze? Nie mam czasu na zmianę metody .
\(\displaystyle{ z=3+4j}\)
\(\displaystyle{ |z| = 5}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\sin \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ z=5e ^{j\sin \frac{4}{5} }}\)
Czy to jest dobrze? Nie mam czasu na zmianę metody .
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
Przed chwilą powiedziałem Ci, że to jest źle - a nawet powiedziałem dlaczego.Gohan pisze:Przykład 1
\(\displaystyle{ z=3+4j}\)
\(\displaystyle{ |z| = 5}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\sin \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ z=5e ^{j\sin \frac{4}{5} }}\)
Czy to jest dobrze? Nie mam czasu na zmianę metody .
Jak zaczniesz czytać ze zrozumieniem to wrócimy do rozmowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
\(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{y}{r}}\) czyli \(\displaystyle{ \sin \frac{4}{5}}\)
- Arytmetyk
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 105 razy
- Pomógł: 41 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
Masz znaleźć taki kąt dla którego sinus jest właśnie równy \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)
nie będzie to żaden z kątów charakterystycznych
nie będzie to żaden z kątów charakterystycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Zamiana postaci algebraicznej na wykładniczą
\(\displaystyle{ 5e ^{j \cdot \arctan \frac{4}{3} }}\) lepiej ?