dzielenie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tommy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 100 razy

dzielenie liczb zespolonych

Post autor: tommy007 »

jak to się robi?? np.

\(\displaystyle{ \frac{1-i}{2-i}}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

dzielenie liczb zespolonych

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ \frac{1-i}{2-i}=\frac{(1-i)(2+i)}{(2-i)(2+i)}}\)
tommy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 100 razy

dzielenie liczb zespolonych

Post autor: tommy007 »

hmm. a co dalej? bo jakoś nie widzę tego... mógłbyś rozwiązać to do końca?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

dzielenie liczb zespolonych

Post autor: kuch2r »

jesli \(\displaystyle{ z\in C}\), to:
\(\displaystyle{ z\cdot \overline{z}=|z|^2}\)
tommy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 100 razy

dzielenie liczb zespolonych

Post autor: tommy007 »

czyli odpowiedź do tego jest:
\(\displaystyle{ \frac{3-i}{5}?}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

dzielenie liczb zespolonych

Post autor: luka52 »

Owszem.
tommy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 100 razy

dzielenie liczb zespolonych

Post autor: tommy007 »

dzięki Wam
ODPOWIEDZ