Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu błędu w obliczeniach lub wskazaniu na błąd w samej metodzie, ponieważ wynik jaki otrzymałam jest inny niż ten podany w książce.
Oto zadanie do zrobienia:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{n}}{(1-i)^{n-2}}}\)
I moje rowiązanie:
\(\displaystyle{ (\frac{1+i}{1-i})^{n} \cdot (1-i)^{2}=\frac{(1+i)^{n+1}}{(1-i^{2})^{n}} \cdot (1-2i+i^{2})=\frac{1}{2^{n}} \cdot (1+i)^{n+1} \cdot (-2i)}\)
Dzielenie liczb zespolonych z niewiadomą n
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dzielenie liczb zespolonych z niewiadomą n
Ostatnio zmieniony 28 mar 2014, o 11:26 przez Poszukujaca, łącznie zmieniany 1 raz.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Dzielenie liczb zespolonych z niewiadomą n
Można inaczej i pewniej:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^n}{(1-i)^{n-2}}=\frac{(1+i)^n}{(1-i)^n}(1-i)^2=\left(\frac{1+i}{1-i}\right)^n(1-i)^2=\left(\frac{(1+i)(1+i)}{(1-i)(1+i)}\right)^n(1-i)^2=\frac{(1+i)^{2n}}{2^n}(1-i)^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^n}{(1-i)^{n-2}}=\frac{(1+i)^n}{(1-i)^n}(1-i)^2=\left(\frac{1+i}{1-i}\right)^n(1-i)^2=\left(\frac{(1+i)(1+i)}{(1-i)(1+i)}\right)^n(1-i)^2=\frac{(1+i)^{2n}}{2^n}(1-i)^2}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dzielenie liczb zespolonych z niewiadomą n
To teraz wychodzi:
\(\displaystyle{ \left(\frac{2i}{2}\right)^{n} \cdot (-2i)}\)
Chyba coś jest nie tak w takim razie..
Ponieważ wynik z książki to \(\displaystyle{ 2i^{n-1}}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{2i}{2}\right)^{n} \cdot (-2i)}\)
Chyba coś jest nie tak w takim razie..
Ponieważ wynik z książki to \(\displaystyle{ 2i^{n-1}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dzielenie liczb zespolonych z niewiadomą n
Tak, rzeczywiście!
\(\displaystyle{ -2i^{n+1}=2i^{n-1}}\)
Dziękuję!
\(\displaystyle{ -2i^{n+1}=2i^{n-1}}\)
Dziękuję!