wielomian i pierwiastki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

wielomian i pierwiastki

Post autor: aGabi94 »

Wiedząc, że
\(\displaystyle{ z=1+i}\) jest jednym z pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(z)=az^3+bz+1}\) , gdzie \(\displaystyle{ a,b\in R}\) Znaleźć wspolczynniki \(\displaystyle{ a,b}\) oraz pozostałe pierwiastki. Z góry dziękuję za pomoc.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

wielomian i pierwiastki

Post autor: a4karo »

Wstaw i porównaj części rzeczywiste i urojone
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

wielomian i pierwiastki

Post autor: aGabi94 »

Wyszło mi \(\displaystyle{ a=\frac{1}{4}, b=\frac{-1}{2}}\) a pierwiastki to:
\(\displaystyle{ w_{1}= 1+i , w_{2}=1-i, w_{3}=-2}\) dobrze?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

wielomian i pierwiastki

Post autor: a4karo »

Wstaw i sprawdź, tak najprościej. Wolfram mówi, że OK
ODPOWIEDZ