Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Post autor: Poszukujaca »

Proszę o pomoc w zrozumieniu, jak przedstawia się na płaszczyźnie poniższy zbiór:
\(\displaystyle{ \{z \in \CC: \arg(3z+i)= \pi\}}\)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2014, o 18:56 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \{ \} - nawiasy klamrowe. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Post autor: kropka+ »

Argument równy \(\displaystyle{ \pi}\) mają wszystkie ujemne liczby rzeczywiste. Zapisz \(\displaystyle{ z=a+bi}\), policz to co w nawiasie i to, co Ci wyjdzie ma być liczbą rzeczywistą ujemną.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Post autor: Poszukujaca »

\(\displaystyle{ arg(3x+3iy+i)=\pi}\)

I teraz co? Czy to co jest częścią urojoną ma być równe zeru?

\(\displaystyle{ 3y+1= 0}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Post autor: kropka+ »

Tak, a część rzeczywista ujemna.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Post autor: Poszukujaca »

Czyli \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{3}}\)

Dlaczego część rzeczywista musi być dodatnia?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Post autor: kropka+ »

Bo argument to kąt nachylenia liczby zespolonej do dodatniej półosi rzeczywistej - patrz rysunek:
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Post autor: Poszukujaca »

Czy w takim razie wykresem tego równania będzie półprosta \(\displaystyle{ y=\frac{-1}{3}}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)?

Nie bardzo rozumiem dlaczego tak.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Post autor: kropka+ »

Tak, półprosta, bo równanie spełniają liczby postaci \(\displaystyle{ z=a- \frac{1}{3}i \wedge a<0}\).
Nie wiem, czego nie rozumiesz.
Awatar użytkownika
Mefistocattus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie

Post autor: Mefistocattus »

Poszukujaca pisze:Czy w takim razie wykresem tego równania będzie półprosta \(\displaystyle{ y=\frac{-1}{3}}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)?

Nie bardzo rozumiem dlaczego tak.
Dla \(\displaystyle{ x=0}\) liczba \(\displaystyle{ z}\) jest równa \(\displaystyle{ 0}\) i jej argument jest nieokreślony.
Dla \(\displaystyle{ x>0}\) liczba \(\displaystyle{ z}\) jest liczbą rzeczywistą dodatnią i jej argument jest równy \(\displaystyle{ 0}\).

Warunki zadania są spełnione tylko, gdy \(\displaystyle{ z}\) jest liczbą rzeczywistą ujemną, czyli gdy \(\displaystyle{ x<0}\).

(Argument mógłby przyjmować również inne wartości, ale te wykluczyliśmy już przyrównując część urojoną do zera.)
ODPOWIEDZ