Skorzystaj z wzoru Moivre'a. Wynik przedstaw w postaci algebraicznej.
\(\displaystyle{ \frac{(1-i)^{20}}{(1+i)^{25}}}\)
Co zrobić aby sprowadzić to na jeden "poziom" ?
Te nierówne potęgi są problemem..
wzór moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
wzór moivre'a
To nie jest żaden problem. Policz osobno licznik osobno mianownik a dopiero potem dziel.
Np. w liczniku
\(\displaystyle{ |1-i|=\sqrt{2},\ \cos\varphi=\frac{\sqrt{2}}{2},\ \sin\varphi=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Mamy stąd \(\displaystyle{ \varphi=\frac{7\pi}{4}}\) i dalej
\(\displaystyle{ (1-i)^{20}=\sqrt{2}^{20}\left(\cos20\cdot\frac{7\pi}{4}+i\sin20\cdot20\cdot\frac{7\pi}{4}\right)=2^{10}(\cos35\pi+i\sin35\pi)=2^{10}(-1+i\cdot0)=-2^{10}}\)
Tak samo zrób w mianowniku i wykonaj dzielenie.
Np. w liczniku
\(\displaystyle{ |1-i|=\sqrt{2},\ \cos\varphi=\frac{\sqrt{2}}{2},\ \sin\varphi=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Mamy stąd \(\displaystyle{ \varphi=\frac{7\pi}{4}}\) i dalej
\(\displaystyle{ (1-i)^{20}=\sqrt{2}^{20}\left(\cos20\cdot\frac{7\pi}{4}+i\sin20\cdot20\cdot\frac{7\pi}{4}\right)=2^{10}(\cos35\pi+i\sin35\pi)=2^{10}(-1+i\cdot0)=-2^{10}}\)
Tak samo zrób w mianowniku i wykonaj dzielenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy