\(\displaystyle{ a) z ^{3} \cdot \overline{z}^{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ b) z^{4} + (1-5i)z^{2} -4-4i=0}\)
Oblicz równania zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 lut 2014, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Oblicz równania zespolone
Ostatnio zmieniony 23 mar 2014, o 22:59 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \overline{z} - sprzężenie.
Powód: \overline{z} - sprzężenie.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz równania zespolone
a) \(\displaystyle{ z\overline{z}=|z|^2}\)
b) Podstawi \(\displaystyle{ t=z^2}\) i rozwiąż jak zwykłe równanie zespolone (wyróżnik i tak dalej).
b) Podstawi \(\displaystyle{ t=z^2}\) i rozwiąż jak zwykłe równanie zespolone (wyróżnik i tak dalej).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 lut 2014, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Oblicz równania zespolone
Czyli w a) będzie \(\displaystyle{ z ^{3} \cdot \overline{z} ^{2}=z \cdot \left| z\right| ^{4}=-1}\)
i \(\displaystyle{ z=-1}\) ?
i \(\displaystyle{ z=-1}\) ?