Cześć, jak obliczyć coś takiego:
a) \(\displaystyle{ ( \sqrt{2} + i)^{50}}\)
b \right) \(\displaystyle{ \left( \cos \frac{\pi}{5} - i \sin \frac{\pi}{5} \right) ^{16}}\)
Potrafię zrobić zadania z typowymi kątami (z tablic) i chyba rozumiem podstawy tylko te kąty mi tu przeszkadzają (w podpukcie a) 'r' wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)).
Korzystając z wzoru de Moivre'a oblicz:
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 mar 2014, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Korzystając z wzoru de Moivre'a oblicz:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, o 19:47 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 mar 2014, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Korzystając z wzoru de Moivre'a oblicz:
Ale co mam wstawić za fi? Np. sin = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\), co to za kąt?Kacperdev pisze:rozpisz \(\displaystyle{ \sqrt{2}+i}\) na postać trygonometryczną
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Korzystając z wzoru de Moivre'a oblicz:
Rzeczywiście niefortunne zadanie. Może chodzi tylko o zasade więc podejrzewam, że \(\displaystyle{ \arcsin}\).
Za to w podpunkcie b) wystarczy podstawić do wzoru.
Za to w podpunkcie b) wystarczy podstawić do wzoru.