\(\displaystyle{ z^2+(1+i)z+5i = 0}\)
Delta wychodzi mi \(\displaystyle{ 18i^3}\) Nie wiem co dalej. Proszę o pomoc. Wynik w książce nie ma w sobie pierwiastka. Pozdrawiam.
Przepraszam za fatalny błąd w przepisaniu przykładu, już poprawione..
Wyznacz wartości równania
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznacz wartości równania
\(\displaystyle{ \Delta = -18i}\)
wiec pytamy: \(\displaystyle{ \left( \delta\right)^2=-18i}\)
przy czym \(\displaystyle{ \delta=a+bi}\)
Musisz rozwiązac to równanie.
wiec pytamy: \(\displaystyle{ \left( \delta\right)^2=-18i}\)
przy czym \(\displaystyle{ \delta=a+bi}\)
Musisz rozwiązac to równanie.