Wyznaczyć argument

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

Wyznaczyć argument

Post autor: aGabi94 »

Jak w temacie, wyznaczyć argument \(\displaystyle{ \frac {(6-6i)}{\sqrt{2}i}}\) Czy trzeba najpierw usunąć niewymierność z mianownika, a potem znaleźć \(\displaystyle{ x, y}\) i obliczyć \(\displaystyle{ \cos , \sin , |z|}\) ?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wyznaczyć argument

Post autor: Kacperdev »

Pomnożyć licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}i}\). Uzyskasz postać algebraiczną. Pytają nas o o argument, więc kąt nachylenia do osi liczb rzeczywistych. Wiec wystarczy policzyć np. kosinus.
ODPOWIEDZ