mam problem , z zadaniami:
1)\(\displaystyle{ \sqrt[6]{-64}}\)
2) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-27i}}\)
3)\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1+i}}\)
Wzór na pierwiastkowanie znam , obliczyć zwykły pierwiastek potrafię , ale do tych nie wiem ja się zabrać.
Narysowac na płaszczyźnie pierwiastki liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Narysowac na płaszczyźnie pierwiastki liczby zespolonej
Dla przykładu drugie - wszystkie robi się analogicznie, dziwne, że znając wzór nie potrafisz sobie poradzić.
\(\displaystyle{ z=-27i}\)
\(\displaystyle{ |z|=27}\)
\(\displaystyle{ \left.\begin{array}{c}
\cos\varphi=0\\
\sin\varphi=-1\end{array}\right\}\Rightarrow \varphi=\frac{3}{2}\pi}\)
I ze wzoru
\(\displaystyle{ \omega_0=\sqrt[3]{27}\left(\cos\frac{\frac32\pi+2\cdot0\cdot\pi}{3}+
i\sin\frac{\frac32\pi+2\cdot0\cdot\pi}{3}\right)}\)
\(\displaystyle{ \omega_1=\sqrt[3]{27}\left(\cos\frac{\frac32\pi+2\cdot1\cdot\pi}{3}+
i\sin\frac{\frac32\pi+2\cdot1\cdot\pi}{3}\right)}\)
\(\displaystyle{ \omega_2=\sqrt[3]{27}\left(\cos\frac{\frac32\pi+2\cdot2\cdot\pi}{3}+
i\sin\frac{\frac32\pi+2\cdot2\cdot\pi}{3}\right)}\)
Masz oczywiście \(\displaystyle{ \sqrt[3]{27}=3}\), a wartości sinusów i cosinusów policzysz bez problemu.
Te trzy pierwiastki będą wierzchołkami trójkąta równobocznego.
\(\displaystyle{ z=-27i}\)
\(\displaystyle{ |z|=27}\)
\(\displaystyle{ \left.\begin{array}{c}
\cos\varphi=0\\
\sin\varphi=-1\end{array}\right\}\Rightarrow \varphi=\frac{3}{2}\pi}\)
I ze wzoru
\(\displaystyle{ \omega_0=\sqrt[3]{27}\left(\cos\frac{\frac32\pi+2\cdot0\cdot\pi}{3}+
i\sin\frac{\frac32\pi+2\cdot0\cdot\pi}{3}\right)}\)
\(\displaystyle{ \omega_1=\sqrt[3]{27}\left(\cos\frac{\frac32\pi+2\cdot1\cdot\pi}{3}+
i\sin\frac{\frac32\pi+2\cdot1\cdot\pi}{3}\right)}\)
\(\displaystyle{ \omega_2=\sqrt[3]{27}\left(\cos\frac{\frac32\pi+2\cdot2\cdot\pi}{3}+
i\sin\frac{\frac32\pi+2\cdot2\cdot\pi}{3}\right)}\)
Masz oczywiście \(\displaystyle{ \sqrt[3]{27}=3}\), a wartości sinusów i cosinusów policzysz bez problemu.
Te trzy pierwiastki będą wierzchołkami trójkąta równobocznego.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2014, o 19:05 przez chris_f, łącznie zmieniany 1 raz.
Narysowac na płaszczyźnie pierwiastki liczby zespolonej
Bo mnie to i i ten minus wprowadził w zakłopotanie ...
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Narysowac na płaszczyźnie pierwiastki liczby zespolonej
No i powinien, w końcu metoda znajdywania rozwiązań jest całkowicie inna. I zazwyczaj jest ich więcej.
Narysowac na płaszczyźnie pierwiastki liczby zespolonej
a ma ktoś może jakiś schemat z tym i i z minusem ?
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Narysowac na płaszczyźnie pierwiastki liczby zespolonej
Na saaaaaamym dole jest wzór. Zważając na twoją wiedzę w temacie, polecam przeczytać całą podstronę.