Znaleźć liczby rzeczywiste x i y spełniające równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

Znaleźć liczby rzeczywiste x i y spełniające równanie

Post autor: aGabi94 »

Mam pytanie co do takiego przykładu:
\(\displaystyle{ \frac{x+yi}{x-yi} = \frac{9-2i}{9+2i}}\)
Przemnożyłam to na krzyż i porównałam, ale wyszła mi sprzeczność.
Czy tak faktycznie ma wyjść?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Znaleźć liczby rzeczywiste x i y spełniające równanie

Post autor: norwimaj »

Na pewno nie, bo na oko widać pewne rozwiązania: \(\displaystyle{ \begin{cases}x=9t\\y=-2t\end{cases}}\) dla \(\displaystyle{ t\in\RR}\).
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

Znaleźć liczby rzeczywiste x i y spełniające równanie

Post autor: aGabi94 »

No tak,faktycznie. A jak zapisać obliczenia?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Znaleźć liczby rzeczywiste x i y spełniające równanie

Post autor: norwimaj »

Niech \(\displaystyle{ z=x+yi, w=9+2i}\). Wtedy \(\displaystyle{ zw=\overline{zw}}\), czyli \(\displaystyle{ zw\in\RR}\).
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

Znaleźć liczby rzeczywiste x i y spełniające równanie

Post autor: aGabi94 »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ