z pdf sprawdzenie czy dobrze
z pdf sprawdzenie czy dobrze
czesc mam takie zadania :
Przedstaw w postaci algebraicznej liczby zespolone:
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =}\)
i rozwiazanie:
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8 - 2i + 4i - i ^{2} + 3 + 4i + 6i + 12i ^{2} = 12i}\)
I mam pytanie czy to jest dobrze zrobione bo mi sie wydaje ze powinno byc tak:
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8-2i+4i+1+3+4i+6i-8=4+12i}\)
Przedstaw w postaci algebraicznej liczby zespolone:
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =}\)
i rozwiazanie:
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8 - 2i + 4i - i ^{2} + 3 + 4i + 6i + 12i ^{2} = 12i}\)
I mam pytanie czy to jest dobrze zrobione bo mi sie wydaje ze powinno byc tak:
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8-2i+4i+1+3+4i+6i-8=4+12i}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
z pdf sprawdzenie czy dobrze
major697, błąd tutaj:
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8 - 2i + 4i - i ^{2} + 3 + 4i + 6i + 12i ^{2} = 12i}\)
pod koniec.
Oczywiście, ze Twoje rozumowanie w drugiej linijce jest poprawne : )
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8 - 2i + 4i - i ^{2} + 3 + 4i + 6i + 12i ^{2} = 12i}\)
pod koniec.
Oczywiście, ze Twoje rozumowanie w drugiej linijce jest poprawne : )
z pdf sprawdzenie czy dobrze
a czemu an końcu masz \(\displaystyle{ 12i ^{2}}\) przecież mnoże \(\displaystyle{ 2i \cdot 4i}\) a to jest 8 ...??
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
z pdf sprawdzenie czy dobrze
major697, chodzi o to, że tak napisane jest w pierwszej linicje. I waliant i ja napisaliśmy o tym samym błędzie.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
z pdf sprawdzenie czy dobrze
major697, zobacz tutaj:
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8 - 2i + 4i - i ^{2} + 3 + 4i + 6i + 12i ^{2} = 12i}\)
Nie widzisz błędu nigdzie? Spójrz na ostatnie wykonywane mnożenie po lewej stronie.
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8 - 2i + 4i - i ^{2} + 3 + 4i + 6i + 12i ^{2} = 12i}\)
Nie widzisz błędu nigdzie? Spójrz na ostatnie wykonywane mnożenie po lewej stronie.
z pdf sprawdzenie czy dobrze
same te nawiasy pomnoże
\(\displaystyle{ (1 + 2i) \cdot (3 + 4i)}\)
to bedzie:
\(\displaystyle{ 1 \cdot 3=3}\)
\(\displaystyle{ 1 \cdot 4i=4i}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot 3=6i}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot 4i=-8}\)
chyba \(\displaystyle{ i \cdot i=-1}\) a \(\displaystyle{ 2 \cdot 4=8}\) więc bedzie -8
wiec skad tam \(\displaystyle{ 12i ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (1 + 2i) \cdot (3 + 4i)}\)
to bedzie:
\(\displaystyle{ 1 \cdot 3=3}\)
\(\displaystyle{ 1 \cdot 4i=4i}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot 3=6i}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot 4i=-8}\)
chyba \(\displaystyle{ i \cdot i=-1}\) a \(\displaystyle{ 2 \cdot 4=8}\) więc bedzie -8
wiec skad tam \(\displaystyle{ 12i ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
z pdf sprawdzenie czy dobrze
major697 pisze: I mam pytanie czy to jest dobrze zrobione bo mi sie wydaje ze powinno byc tak:
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8-2i+4i+1+3+4i+6i-8=4+12i}\)
to jest dobrze rozwiązane. (w sensie: Twoje rozwiązanie, które zacytowałem)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
z pdf sprawdzenie czy dobrze
major697, przecież tłumaczę Ci już to trzeci raz. Też nie wiem. To jest właśnie ten błąd, ktory znaleźliśmy. Nie powinno tam tego być. Dlatego ten wynik :
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8 - 2i + 4i - i ^{2} + 3 + 4i + 6i + 12i ^{2} = 12i}\)
jest nieprawidziwy.
\(\displaystyle{ (2 + i) \cdot (4 - i) + (1 + 2i) \cdot (3 + 4i) =8 - 2i + 4i - i ^{2} + 3 + 4i + 6i + 12i ^{2} = 12i}\)
jest nieprawidziwy.