Interpretacja geometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Mieszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 15 lis 2013, o 09:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Interpretacja geometryczna

Post autor: Mieszek »

1. Niech \(\displaystyle{ D=\left\{ z \in C: Re(z)<0, Im(z) \le 0, \left| z\right|<8 \right\}}\) i niech funkcja \(\displaystyle{ f:C \rightarrow C}\) będzie zadana wzorem \(\displaystyle{ f(z)= z^{3}}\).
a) Naszkicować zbiory \(\displaystyle{ D}\) oraz \(\displaystyle{ f^{-1}\left( D\right)}\).
Zbiór \(\displaystyle{ D}\), to proste: poniżej poziomej osi i po lewej od pionowej włącznie z nią, wziąć okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 8}\) i to co w środku, bez okręgu. Natomiast nie wiem jak to będzie wyglądało z przeciwobrazem.
b) Znaleźć wszystkie pierwiastki równania \(\displaystyle{ z^{3}=\left| z\right|}\), które należą do \(\displaystyle{ D}\).
Tutaj z kolei nieco nie rozumiem polecenia.

2. Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiory liczb spełniających warunki:
a) \(\displaystyle{ A=\left\{ z \in C; \left| \frac{z+10i}{z+8-6i} \right| \ge 1 \right\}}\).
\(\displaystyle{ A=\left\{ z \in C; \left| \frac{z+10i}{z+8-6i} \right| \ge 1 \right\}=\left\{ z \in C; \frac{\left| z+10i\right| }{\left| z+8-6i\right| } \ge 1 \right\}=\left\{ z \in C; \left| z+10i \right| \ge \left| z+8-6i\right| \right\}}\)
Czyli odległość od pierwszej wartości bezwzględnej ma być większa od odległości drugiej... Jak ma to wyglądać?
b) \(\displaystyle{ B=\left\{ z \in C; z^{2} \in A \right\}}\).
W związku z brakiem w a), nie jestem w stanie rozwiązać tego :)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Interpretacja geometryczna

Post autor: a4karo »

Wskazówki:
Ad a) wzór de Moivre'a (wsk.przeciwobraz prawie każdego punkty składa się z trzech punktów.
Ad b) jeżeli \(\displaystyle{ z}\) spełnia to równanie, to jaki ma moduł? Czemu jest równa wtedy prawa strona równania?
Ad 2) co oznacza liczba \(\displaystyle{ |z-z_0|}\)? (co to jest "odległość od wartości bezwzględnej"???)
ODPOWIEDZ