Rozwiązać w zbiorze licz zespolonych równanie kwadratowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bartek152
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 lut 2014, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 1 raz

Rozwiązać w zbiorze licz zespolonych równanie kwadratowe

Post autor: bartek152 »

Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych równanie kwadratowe \(\displaystyle{ z^{2} =-16}\)

Według wolframa :
\(\displaystyle{ z_{1} = -4i}\)
\(\displaystyle{ z_{2} = 4i}\)


Według koleżanki:
\(\displaystyle{ z_{1} = 1-i}\)
\(\displaystyle{ z_{2} = -1-i}\)


Która według Was jest poprawna odpowiedź i z czego wynikają różnice ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Rozwiązać w zbiorze licz zespolonych równanie kwadratowe

Post autor: Kacperdev »

Koleżanka sie myli.
\(\displaystyle{ i^{2}=-1}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rozwiązać w zbiorze licz zespolonych równanie kwadratowe

Post autor: a4karo »

Podnieś do kwadratu, to się przekonasz...
ODPOWIEDZ