Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kiniusia01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 lut 2014, o 16:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Równanie zespolone

Post autor: Kiniusia01 »

Mam rozwiązać takie równanie zespolone. Próbowałam mnożyć przez sprzężenie mianownika, ale nie wiem co dalej bo wychodzi coś dziwnego.

\(\displaystyle{ \frac{6 + i}{5 + 5i} = \frac{x + iy}{4 - i}}\)

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równanie zespolone

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ x+\text iy=(4-\text i)\cdot\frac{6+\text i}{5(1+\text i)}}\)

Proponuję rozszerzyć ułamek przez \(\displaystyle{ 1-\text i}\).
Kiniusia01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 lut 2014, o 16:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Równanie zespolone

Post autor: Kiniusia01 »

Chromosom pisze:\(\displaystyle{ x+\text iy=(4-\text i)\cdot\frac{6+\text i}{5(1+\text i)}}\)

Proponuję rozszerzyć ułamek przez \(\displaystyle{ 1-\text i}\).
Skąd wzięło się to \(\displaystyle{ (1 + i)}\) ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równanie zespolone

Post autor: Chromosom »

Wyłączono przed nawias 5 w mianowniku ułamka znajdującego się po prawej stronie równania:
\(\displaystyle{ 5+5\text i=5(1+\text i)}\)
ODPOWIEDZ