Witam, mam problem z znalezieniem pierwiastków poniższej liczby
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}}\)
główny problem mam z wyznaczeniem kąta, przez co nie jestem w stanie zastosować wzorów.
znajdź pierwiastki z liczby zespolonej
znajdź pierwiastki z liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, o 17:25 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów[latex] [/latex]
Powód: Brak tagów
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
znajdź pierwiastki z liczby zespolonej
Zapisz to, co pierwiastkujesz, w postaci trygonometrycznej, nie zapominając o okresowości sinusa i cosinusa. Następnie moduł spierwiastkuj normalnie jak w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), a do tego, co "zostaje", zastosuj wzór de Moivre'a.
Bardzo gruba podpowiedź: \(\displaystyle{ i=0+1 \cdot i}\). Cóż to za kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) spełniają \(\displaystyle{ \cos \alpha=0 \wedge \sin \alpha=1}\)?
Bardzo gruba podpowiedź: \(\displaystyle{ i=0+1 \cdot i}\). Cóż to za kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) spełniają \(\displaystyle{ \cos \alpha=0 \wedge \sin \alpha=1}\)?
znajdź pierwiastki z liczby zespolonej
mi również wychodzi \(\displaystyle{ \cos a = 0}\) i \(\displaystyle{ \sin a = 1}\) jednak to oznaczałoby że kąt jest równy \(\displaystyle{ 90}\) stopni, a na wolframie wychodzi że kąt równa sie \(\displaystyle{ 30}\) stopni.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, o 20:16 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
znajdź pierwiastki z liczby zespolonej
Bo nie użyłeś wzoru de Moivre'a bądź użyłeś go nieprawidłowo. Przy pierwiastkowaniu argument kątowy dzielimy.
PS Nie zapominaj o okresie, powinno być \(\displaystyle{ 90+2k \cdot 180}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) całkowite (nie lubię takiej notacji, ale skoro nie piszesz w radianach, to ja też nie będę, coby zamieszania nie robić).
Po użyciu de Moivre'a otrzymujesz...
PS Nie zapominaj o okresie, powinno być \(\displaystyle{ 90+2k \cdot 180}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) całkowite (nie lubię takiej notacji, ale skoro nie piszesz w radianach, to ja też nie będę, coby zamieszania nie robić).
Po użyciu de Moivre'a otrzymujesz...