Proste równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
cb8050
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 15 paź 2013, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Proste równanie zespolone

Post autor: cb8050 »

Witam,

Mam taki przykład:
\(\displaystyle{ z ^{6} = -8}\)

I teraz pytanie, jak pierwiastkuję przez 6 to powinienem zapisać tak:
\(\displaystyle{ z = \sqrt[6]{-8}}\)

czy tak:
\(\displaystyle{ z = \sqrt[6]{-8i}}\)

Ma to ogromny wpływ na argument kąta więc jak jest poprawnie?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Proste równanie zespolone

Post autor: cosinus90 »

Nie pierwiastkujesz przez 6, tylko wyciągasz pierwiastek szóstego stopnia.

A z czego szukasz pierwiastka - z \(\displaystyle{ -8}\), czy z \(\displaystyle{ -8i}\)?
cb8050
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 15 paź 2013, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Proste równanie zespolone

Post autor: cb8050 »

\(\displaystyle{ -8}\) i nie było pytania
ODPOWIEDZ