Arg z

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
MaciekMacku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2014, o 23:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 1 raz

Arg z

Post autor: MaciekMacku »

Witam!
Potrzebuję na jutro zrozumieć jak oblicza się arc z
Mam zadanie w którym mam podane taki wzór \(\displaystyle{ \left( \frac{3}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}i \right)}\)

Moduł z wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Zadanie mam zrobione po części od znajomoego który wyliczył że cos fi i sin fi są równe \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) co jak wiadomo daje kąt 30 stopni .

Proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, o 00:18 przez MaciekMacku, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Arg z

Post autor: cosinus90 »

Kompletnie nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Zapisz to jakoś porządniej przede wszystkim bo na razie to jakieś brednie.
MaciekMacku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2014, o 23:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 1 raz

Arg z

Post autor: MaciekMacku »

poprawiłem ,może teraz będzie lepiej.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Arg z

Post autor: cosinus90 »

OK, i co chcesz obliczyć w tym zadaniu lub czego nie wiesz/nie rozumiesz?
MaciekMacku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2014, o 23:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 1 raz

Arg z

Post autor: MaciekMacku »

jak wyliczone zostało to ,że kąt wynosi 30 stopni czyli \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\)?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Arg z

Post autor: cosinus90 »

A ile wynoszą sinus oraz cosinus tego kąta?
MaciekMacku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2014, o 23:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 1 raz

Arg z

Post autor: MaciekMacku »

Kąt jest już wyliczony i wynosi on 30 stopni , ale nie wiem jak go się liczy. Jaki jest wzór na arg z , który tutaj wynosi właśnie te 30 stopni. Potrzebuję to do wzoru de Moivre'a
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Arg z

Post autor: cosinus90 »

Nie, ja nie pytam o wartość kąta tylko o sinus i cosinus tego kąta. Określasz je z zależności
\(\displaystyle{ \sin\varphi = \frac{b}{|z|}}\)
\(\displaystyle{ \cos\varphi = \frac{a}{|z|}}\)
gdzie \(\displaystyle{ z = a+bi}\).
MaciekMacku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2014, o 23:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 1 raz

Arg z

Post autor: MaciekMacku »

Czyli muszę podzielić \(\displaystyle{ b}\) przez moduł \(\displaystyle{ |z|}\) i \(\displaystyle{ a}\) przez moduł \(\displaystyle{ |z|}\)? Właśnie o to pytałem jak to się liczy a teraz już widzę że jest jakiś wzór nie wiem tylko jak go wykorzystać na moim przykładzie
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Arg z

Post autor: cosinus90 »

No a ile wynoszą \(\displaystyle{ a,b}\) w Twoim zadaniu ?
MaciekMacku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2014, o 23:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 1 raz

Arg z

Post autor: MaciekMacku »

\(\displaystyle{ a= \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Arg z

Post autor: cosinus90 »

No a moduł już jest wyliczony bo pisałeś o tym w pierwszym poście. Teraz podstaw to wszystko do wzorów które podałem i napisz ile Ci wyszły wartości sinusa i cosinusa.
MaciekMacku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2014, o 23:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 1 raz

Arg z

Post autor: MaciekMacku »

AHA ! Rozumiem już . Wartość cosinusa to 0,8860 a sinusa 0.5 czyli w obu przypadkach kąt wynosi 30 stopni . Dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ