Witam, mam takie zadanie
Narysować zbiór:
\(\displaystyle{ A=\left\{z \in \CC: 0 < \mbox{arg}\frac{z-i}{z+i} \le \frac{\pi}{2}\right\}}\)
Jakieś wskazówki jak się za to zabrać?
Narysować zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Narysować zbiór
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, o 10:13 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a (nawias klamrowy dla zbioru). Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a (nawias klamrowy dla zbioru). Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Narysować zbiór
Zapisać \(\displaystyle{ z}\) jako \(\displaystyle{ x+iy}\), a następnie wykonać dzielenie liczb zespolonych (prawdopodobnie pierwszy temat z tego działu, przypomnij sobie). Potem znaleźć argument.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Narysować zbiór
W ten sposób będzie dużo rachunków, można też skorzystać z interpretacji gemetrycznej. Dla ułatwienia przekształcić sobie
\(\displaystyle{ 0<\arg(z-i)-\arg(z+i)\leqslant\frac{\pi}{2}}\)
I zastanowić się najpierw nad interpretacją \(\displaystyle{ \arg(z-z_0)}\), następnie dokładnie który kąt na płaszczyźnie wyznacza \(\displaystyle{ \arg(z-i)-\arg(z+i)}\), potem przypomnieć sobie własności koła/okręgu i wychodzi.
\(\displaystyle{ 0<\arg(z-i)-\arg(z+i)\leqslant\frac{\pi}{2}}\)
I zastanowić się najpierw nad interpretacją \(\displaystyle{ \arg(z-z_0)}\), następnie dokładnie który kąt na płaszczyźnie wyznacza \(\displaystyle{ \arg(z-i)-\arg(z+i)}\), potem przypomnieć sobie własności koła/okręgu i wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Narysować zbiór
Nie mogę rozkminić co zrobić z tym
\(\displaystyle{ \arg(z-i)-\arg(z+i)}\)
Jak wyznaczyć z tego kąt na płaszczyźnie?
\(\displaystyle{ \arg(z-i)-\arg(z+i)}\)
Jak wyznaczyć z tego kąt na płaszczyźnie?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Narysować zbiór
Jeżeli \(\displaystyle{ z}\) leży po lewej stronie osi urojonej, to to oznacza kąt \(\displaystyle{ \angle ABC}\), gdzie \(\displaystyle{ A=i,B=z,C=-i}\).