Wzor de Moivrea

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
matkuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 27 sty 2014, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internety
Podziękował: 4 razy

Wzor de Moivrea

Post autor: matkuz »

Stostujać Wzor de Moivrea oblicz wyrażenie \(\displaystyle{ w = \left( 1 + \cos \frac{ \pi }{3} + i\sin \frac{ \pi }{3} \right) ^{12}}\)

Jak obliczyć wartość w nawiasie? Bo to jeszcze nie jest postać trygonometryczna a nie mam pomysłu, ze wzorów na promień wychodzą głupoty i raczej dokładnej wartości kątów nie dostane, próbowałem ze wzoru na podwojony kąt ale wychodzi \(\displaystyle{ \sin ^2}\) Any idea?
Ostatnio zmieniony 9 lut 2014, o 22:45 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Wzor de Moivrea

Post autor: Premislav »

Ja proponuję \(\displaystyle{ 1=\cos 0}\) i wzór na sumę cosinusów. Następnie rozwinąć \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{3}}\) ze wzoru na sinus podwojonego kąta i wyłączyć \(\displaystyle{ 2\cos \frac{\pi}{6}}\). To podnosisz "normalnie" do potęgi \(\displaystyle{ 12}\)., zaś to, co zostaje, to już pięknie pod de Moivre'a pasuje, chyba że pomyliłem się w szybkich obliczeniach.
Ale to chyba dość obleśny sposób, może ktoś znajdzie ładniejszą możliwość.
Ew. można się bawić dwumianem Newtona, traktując \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3}+i\sin \frac{\pi}{3}}\) jak jeden wyraz.
matkuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 27 sty 2014, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internety
Podziękował: 4 razy

Wzor de Moivrea

Post autor: matkuz »

wielkie dzięki za pomysł

ktoś ma jakąś szybszy sposób? Podnoszenie do potęgi 12 cos raczej nie będzie aprobowane...
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Wzor de Moivrea

Post autor: musialmi »

Spróbowałem inną metodą, ale doszedłem do tego samego. I wiesz co? Wg mnie i nie tylko mnie, \(\displaystyle{ \sqrt{3}^{12}}\) to liczba jak każda inna, przecież nie musisz tego rozpisywać na postać liczb w pierwszej potędze
ODPOWIEDZ