Równanie do rozwiązania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
speedy1194
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2013, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toorn
Podziękował: 2 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: speedy1194 »

\(\displaystyle{ z^2 +2z + 2 + \sqrt{3} \cdot \Im z _{1}= 0 \text{ gdy } z_1 = 2e^{i \frac{2}{3} \pi }}\)

Dziękuję za pomoc
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: a4karo »

Wylicz \(\displaystyle{ \Im z_1}\) a potem po prostu rozwiąż równanie kwadratowe
speedy1194
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2013, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toorn
Podziękował: 2 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: speedy1194 »

Z równaniem kwadratowym sobie poradzę, ale możesz mi powiedzieć jak mam policzyć \(\displaystyle{ \Im z_1}\) ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ e^{i\phi}=\cos \phi+i\sin \phi}\)
speedy1194
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2013, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toorn
Podziękował: 2 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: speedy1194 »

Dzięki. Kiedy się uczyłem liczb zespolonych, nie nauczyłem się postaci wykładniczej. To mnie zgubiło.
ODPOWIEDZ