Jak obliczyć pierwiastek trzeciego stopnia z minus i

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
GarryMoveOut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 9 mar 2013, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 18 razy

Jak obliczyć pierwiastek trzeciego stopnia z minus i

Post autor: GarryMoveOut »

Mam problem z
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-i}}\)
czy to będzie szło
\(\displaystyle{ \left| z\right| =1\\
\cos\phi=0\\
\sin\phi=-1}\)

...
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Jak obliczyć pierwiastek trzeciego stopnia z minus i

Post autor: rtuszyns »

Korzystasz ze wzoru de Moivre'a. Wyznacz zatem wszystko co Ci będzie potrzebne.
ODPOWIEDZ