Obliczyć wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 8 sty 2014, o 01:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
Obliczyć wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \left( \frac{\Re \left( 5+2i \right) + \Im \left( -7-10i \right) }{\left| 3+4i\right| \left( 1+1 \right) } \right) ^{10}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2014, o 10:55 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Obliczyć wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ Re(5+2i) = 5}\)
\(\displaystyle{ Im(-7-10i) = -10}\)
\(\displaystyle{ |3+4i| = \sqrt{3^2+4^2} = \sqrt{25} = 5}\)
Zatem \(\displaystyle{ (\frac{5 + (-10)}{5 \cdot 2})^{10} = ( -\frac{1}{2})^{10} = \frac{1}{1024}}\)
\(\displaystyle{ Im(-7-10i) = -10}\)
\(\displaystyle{ |3+4i| = \sqrt{3^2+4^2} = \sqrt{25} = 5}\)
Zatem \(\displaystyle{ (\frac{5 + (-10)}{5 \cdot 2})^{10} = ( -\frac{1}{2})^{10} = \frac{1}{1024}}\)