Nierówność liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
karolina21_stokrotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 19 paź 2013, o 23:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 1 raz

Nierówność liczb zespolonych

Post autor: karolina21_stokrotka »

Podaj zbiór wszystkich liczb zespolonych spełniających nierówność:
\(\displaystyle{ \left|(1+i))z-2 \right| \le \sqrt{8}}\)
Proszę jak najszybciej
Ostatnio zmieniony 6 lut 2014, o 14:43 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Nierówność liczb zespolonych

Post autor: lukasz1804 »

Podstaw \(\displaystyle{ z=x+iy}\). Wtedy \(\displaystyle{ (1+i)z-2=x+iy+ix-y-2=(x-y-2)+i(x+y)}\). Skorzystaj z definicji modułu liczby zespolonej.
karolina21_stokrotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 19 paź 2013, o 23:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 1 raz

Nierówność liczb zespolonych

Post autor: karolina21_stokrotka »

tyle to wiem , jak z tego modułu skorzystac
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Nierówność liczb zespolonych

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ (x-y-2)^2+(x+y)^2\le 8\iff 2x^2+2y^2-4x+4y\le 4\iff x^2+y^2-2x+2y\le 2\iff (x-1)^2+(y+1)^2\le 4}\)
karolina21_stokrotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 19 paź 2013, o 23:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 1 raz

Nierówność liczb zespolonych

Post autor: karolina21_stokrotka »

że mam zapisać :\(\displaystyle{ \sqrt{(x-y-2) ^{2}+(y+x) ^{2} } \le \sqrt{8}}\)-- 6 lut 2014, o 15:12 --dzięki wielkie
ODPOWIEDZ