Moduł z e

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Moduł z e

Post autor: wiskitki »

Dlaczego \(\displaystyle{ |e^{it}|=1}\)?
Christofanow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 30 sie 2010, o 12:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ffff
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Moduł z e

Post autor: Christofanow »

\(\displaystyle{ e^{it} = \cos t + i \sin t \\
|e^{it}| = \sqrt{\cos ^2 t + \sin ^2 t} = \sqrt{1} = 1}\)
ODPOWIEDZ