Witam, mam pewien problem ze wzorem. Otóż mam zapisany w zeszycie taki wzór na pierwiastki liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ \sqrt{a+bi}= \begin{cases} \sqrt{ \frac{|z|+a}{2}+i \, \mathrm{sgn} \, b \sqrt{ \frac{|z|-a}{2} } } \\ \sqrt{ \frac{|z|+a}{2}-i \, \mathrm{sgn} \, b \sqrt{ \frac{|z|-a}{2} } }\end{cases}}\)
Ale szukając w Internecie nie mogłam go nigdzie znaleźć... I teraz mam w związku z tym dwa pytania:
1. Czy ten wzór jest poprawny?
2. Czy ten wzór jest na pierwiastki liczby zespolonej?
Dzięki z góry za pomoc.
Wzór na pierwiastki liczby zespolonej?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wzór na pierwiastki liczby zespolonej?
Widziałem taki (a więc inny niż Twój)
\(\displaystyle{ \sqrt{a+bi}= \pm \left( \sqrt{ \frac{|z|+a}{2}}+i \, \mathrm{sgn} \, b \sqrt{ \frac{|z|-a}{2} }\right )}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{a+bi}= \pm \left( \sqrt{ \frac{|z|+a}{2}}+i \, \mathrm{sgn} \, b \sqrt{ \frac{|z|-a}{2} }\right )}\)