Znaleźć funkcję analityczną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Don_Milosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Znaleźć funkcję analityczną

Post autor: Don_Milosz »

Dzień dobry! Mam problem z zadaniem z analizy zespolonej i chciałbym prosić o pomoc. Dostałem dość obszerny arkusz zadań na kolokwium, jest jednak jedno zadanie z 10 przykładami do rozwiązania które było niezbyt dobrze przeprowadzone... Prosiłbym o szczegółowe rozwiązanie jednego (pierwszego z nich) abym mógł próbować walczyć z resztą.

Zadanie brzmi:
Znaleźć funkcję analityczną \(\displaystyle{ w(z) = u(x, y) + iv(x, y)}\),
gdy \(\displaystyle{ u(x,y) = x^{3} -3xy^{2}}\)

O ile to możliwe proszę o dokładne rozwiązania, bym miał dobre podstawy do ruszenia dalej.
Pozdrawiam!
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Znaleźć funkcję analityczną

Post autor: norwimaj »

Można przez zgadnięcie?

\(\displaystyle{ w(z)=z^3+ci}\) dla \(\displaystyle{ c\in\RR}\).
ODPOWIEDZ